BTW-weergave
Kom langs in de winkel. Geopend van maandag t/m zaterdag. Bekijk openingstijden
Weergave BTW:
cows, pasture, black

FUNCTIONELE ORGANISCHE STOF

Opwaarderen organisch materiaal
De balans tussen mineralisatie – afbraak tot plantbeschikbare mineralen – en humificatie – opbouw van stabiele organische stof -, is nodig voor een optimale hoeveelheid én kwaliteit van effectief organische stof in de bodem. Jaarlijks wordt er gemiddeld twee tot drie procent organische stof in de bodem afgebroken. Om roofbouw van stabiele humus te voorkomen is het van belang om de organische stof balans op orde te hebben en te houden. Afvoer=aanvoer.

Effectief organische stof ofwel stabiele humus heeft veel positieve eigenschappen richting een vitale en vruchtbare bodem. Organisch materiaal als plantresten, compost en groenbemester kan veel beter opgewaardeerd worden naar deze stabiele, functionele vorm van organische stof. “Hopen dat het allemaal goed verteerd” in de grond is verleden tijd. Slecht verteerd plantenmateriaal werkt zelfs verstorend richting opkomst van de nieuwe teelt en naar de ontwikkeling van parasitaire schimmels.

Bacteriepoep
Primaire mineralisatie start onmiddellijk wanneer de bodemtemperatuur het toelaat. Zacht plantweefsel met een lage koolstof-stikstof verhouding wordt door het bodemleven waaronder nitrificerende bacteriën, omgezet naar vrije plantbeschikbare nutriënten. Echter de secundaire mineralisatie en humificatie kunnen wel wat hulp gebruiken. Want hier gaat het over stug, taai plantweefsel met een hoge zogenaamde C/N ratio. Niet echt het lievelingskostje van bodemleven. En juist deze taaie vezelfractie met complexe suikerverbindingen maakt een waardevol en functioneel humus dat goed het vocht kan binden en voor een betere mineralenuitwisseling zorgt. Het gekorrelde concept Humistart zorgt voor meer celwand afbrekende bacteriën resulterend in een snellere vorming van stabiele humus. Belangrijk om te weten: Stabiele en functionele organische stof/humus is de poep van het bodemleven. Zichtbare en herkenbare resten van compost, groenbemester of stoppel hebben nog géén enkele humuswaarde in de bodem. Het is dus zaak om snel organisch materiaal op te waarderen tot functionele humus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Kies uw prijsweergave: